نحوه حل و فصل اختلاف بیمه گر و بیمه گزار در بیمه عمر ایران
نحوه حل و فصل اختلاف بیمه ایران و بیمه گزاران بخصوص در بیمه های عمر می تواند یکی از شاخصه های مهم این قرارداد باشد،بطوریکه وقتی مکانیزم از قبل تعیین شده ای وجود داشته با شد چالشهای بین طرفین کمتر و جذابیتهای قرارداد بیشتر خواهد شد.
ماده شانزده شرایط عمومی بیمه عمر اشعار می دارد ، طرفين قرارداد بايد اختلاف خود را تا حد امكان از طريق مذاكره حل و فصل نمايند. اگر اختلاف از طريق مذاكره حل و فصل نشد ميتوانند از طريق داوري يا مراجعه به دادگاه موضوع را حل و فصل كنند.
مراحل پنج گانه حال اختلاف بیمه گذار و بیمه گر
1-مذاکره
2-انتخاب داور مرضی الطرفین
3-انتخاب سر داور
4-انتخاب هیئت داوری
5-اقامه دعوی حقوقی
روش داوری : در صورت انتخاب روش داوري، طرفين قرارداد ميتوانند يك نفر داور مرضيالطرفين را انتخاب كنند. در صورت عدم توافق براي انتخاب داور مرضيالطرفين، هر يك از طرفين بايد داور انتخابي خود را به صورت كتبي به طرف ديگر معرفي كند. داوران منتخب، داور سومي را به عنوان سرداور انتخاب و پس از رسيدگي به موضوع اختلاف، با اكثريت آرا اقدام به صدور رأي ميكنند. در صورتي كه هريك از طرفين تا ۳۰ روز بعد از معرفي داور طرف مقابل، داور منتخب خود را معرفي نكند و يا داوران منتخب، براي انتخاب سرداور به توافق نرسند هر يك از طرفين ميتواند حسب مورد تعيين داور يا سرداور را از دادگاه صالح خواستار شود. هر يك از طرفين در شروع رسيدگي، حقالزحمه داور انتخابي خود و نصف حقالزحمه سرداور را ميپردازد و در خاتمه، همه هزينههاي داوري بر عهده طرفي خواهد بود كه رأي عليه او صادر ميشود.
دعاوی حقوقی: دعاوی حقوقی راجع به بیمه عمر یا راجع به اجرای آن طبق مقررات به دادگاههای صالحه ایران (دادگاه صلاحیت دار محل اقامت مدعی علیه ) ارجاع خواهد شد.بدیهی است حکم این دادگاه فصل الخطاب اختلاف فی مایبن بیمه گر و بیمه گذار خواهد بود.
در هر صورت طرفین علاقمندند بجای رفت و آمد در پیچ و خم شورای حل اختلاف و دادسرا و دادگاه از طریق مذاکره اختلافات فی مابین را حل نمایند لیکن قانونگذار تمام راههای ممکن را از قبل پیش بینی نموده است
جهت مشاوره رایگان پیرامون بیمه عمر و نحوه حل اختلاف بین بیمه ایران و بیمه گزار با شماره ویژه 88505454 تماس و یا اینجا را کلیک و فورم ساده آنرا تکمیل تا همکاران ما در اسرع وقت با شما تماس حاصل نمایند